Tekoäly hoitaa pian kaikki perinteiset toimistotyöt

Uskon, että suurin osa nykyisistä markkinoinnin ja myynnin toimenkuvista hoituu tulevaisuudessa tekoälyagenteilla, joka eettisesti ja taloudellisesti arvioiden on yhteiskunnan kannalta loistava juttu. Tämä nimittäin vapauttaa resursseja aikaansaaden toiminnallisen tyhjiön, johon kehittyy vihdoinkin jotain kestävämpää ja parempaa tuottavaa työtä.

Olen ollut viime viikkoina poikkeuksellisesti siellä, missä tapahtuu. Minua ei tunneta ensisijaisesti aktiivisena somettajana, kenties siksi että Kekkos-Suomen hedelmänä suosin pidempiä tekstejä ja ajattelua jalostavia tuumaustaukoja, joten palaan tapahtumiin ja niiden seurauksiin pienellä viiveellä.

Huhtikuun lopussa kävin vaikuttajamarkkinoinnin toimisto Ping Helsingin Impact Helsinki -tapaamisessa, jonka puhujien teemoissa käsiteltiin vastuullisuutta, näennäisvastuullisuutta (aka. viherpesu) ja muuttuvaa mediaympäristöä. Paikalla oli paljon vaikuttamisen ammattilaisia, media- ja toimistoihmisiä sekä akateemisia asiantuntijoita. Tämä näkökulmien moninaisuus oli ilahduttavaa!

Viime viikolla sain puolestani ilon osallistua PH Datan seminaariin, jossa niin ikään keskustelimme kyberturvallisuudesta ja tekoälystä. Erityisesti tohtori Toni Luhdin (Pax8) esitys tekoälyagenttien hyödyntämisessä liiketoiminnan kehittämisessä vaikutti, ja vakuutti. Tapahtumissa saamani syötteet rikastivat päässäni muhinutta hypoteesia, että sisällöt ja teknologia itsessään eivät olisi enää tulevaisuuden ostettavia tai myytäviä tuotteita. Markkinointi- ja viestintäyhtiön toimitusjohtajana aika hasardi ajatus, eikö? Itse tietenkin hykertelen, kun saan aivoihin vähän hässäkkää.

Mediasuunnittelijat ja myyntipäälliköt katoavat

Teknologia on jo ihmistä kehittyneempää, tekoäly kehittää itseään paremmin ja nopeammin, kuin mihin ihmisen ohjaus riittäisi. Mitä lisäarvoa muka ihminen pystyisi tähän tuomaan? Ei mitään. Autonomisesti kehittyvä teknologia on jo kaikkien saatavilla. Uskon, että myös markkinoinnin automaatiojärjestelmien omat tekoälyt alkavat suunnitella ja toteuttaa automaation toteutusta, samoin kuin ohjelmallisen ja muun mainonnan ostamisen alustat tekevät jo mediasuunnittelun ihmisen puolesta. Tämä tarkoittaa, että jotain työnkuvia katoaa markkinoinnin kentältä kokonaan, muun muassa digituottajat, media-  ja kampanjasuunnittelijat sekä pikku hiljaa myös devaajat siinä muodossa kuin työ nykyään ymmärretään. Koodi kirjoittaa nyt jo itseään.

Myyntiosastoilla kannattaa myös olla hereillä. Kun automaatioiden tekoälylle avataan rajapinnan kautta pääsy yrityksen CRM:ään (tähän on vielä lainsäädännöllisesti hieman matkaa), alkaa tekoäly hoitaa koko myyntiputkea ja asiakkuuden hoitoa sille kerrottujen ehtojen mukaisesti. Tulevaisuuden myynnin hoitaa hyvin pitkälle tekoälyyn luodut myyntiagentit. Hyvä myyntiagentti kyllä tietää, miten asiakas on aiemmin saatu ostamaan, millaiset ratkaisut tuovat asiakkaalle optimaalisen tuloksen ja missä vaiheessa ostoputkea kuljetaan. Tämä myyntiagentti tyytyy muutaman euron kk-liksaan, eikä kysele bonustensa perään.

Sisällöntuotannossa niin ikään voidaan hyödyntää teknologiaa, ja kunhan lainsäädäntö saadaan ajan tasalle, tulee iso osa sisällöntuotannosta siirtymään tekoälyn hoidettavaksi, joka puolestaan tarkoittaa isoa lovea toimistojen bisnekseen. Uskon kyllä, että tiettyjä sisältöjä jatkossakin tilataan ns. artesaanityönä, mutta jo ihan kustannussyistä yritykset tulevat käyttämään huomattavasti enemmän tekoälyn tuottamaa sisältöä, jota sekä ostetaan toimistoilta (murto-osahintaan mitä ihmisen tuottamasta maksetaan) tai tehdään in-house.

Uskon, että tulevaisuudessa fokus siirtyy konkreettisten formaattien ja teknisten ratkaisujen sijaan markkinointifilosofiaan, toisin sanoen siihen tapaan, jonka yritys valitsee saadakseen aikaan vaikuttavuutta. Väitän, että eudaimonistinen ajattelutapa tulee yhä tarpeellisemmaksi ja ratkaisee paitsi monen liiketoiminnan tulevaisuuden, myös sen, kuinka tulemme muokkaamaan yhteiskuntamme selviytymisen edellytyksiä.

Tulevaisuuden toimistoissa työskentelee markkinointifilosofeja ja AI-konsultteja

Mille pohjalle markkinointifilosofiaa rakennetaan? Näemme jo kuinka perustuksia rakennetaan muun vastuullisuusohjelmien ja ESC-mallien muodossa - nämä molemmat edustavat jo sitä uutta liiketoimintaa, joiden perään toimistojenkin on lähdettävä. Teknologian tai sisältöjen tarjoaminen ei ole enää tulevaisuudessa bisnes, sillä tekoälyn ansiosta yrityksillä on jo kaikki tämä. Sen sijaan vastuuta tekoäly ei pysty tulevaisuudessakaan kantamaan, sen enempää kuin luomaan uutta filosofiaa, josta vastuuta kantaa.
Filosofia on laajempi käsite kuin arvot tai toimintamallit. Siihen liittyy jo koettuun perustuvaa tietoa ja tunnetta, sekä tahtotila luoda jo koettua parempaa tiedon, todellisuuden ja hyvyyden kautta. Filosofia-termi itsessään sisältää kreikan sanat filia ja sofia, rakastaminen ja viisaus - viisauden rakastaminen.

Tässä piilee toimistojen tulevaisuuden bisnes: markkinointifilosofian suunnittelu ja toteuttaminen. Tähän työhön vaaditaan laajaa myynnin, markkinoinnin ja viestinnän generaalia osaamista, yhdistettynä vahvaan yleissivistykseen, filosofisen ajattelun työkalujen hallitsemiseen ja talouden lukutaitoon.

Markkinointifilosofian lisäksi toimistot alkavat myydä AI-konsultaatiota, jotta filosofia saadaan mahdollisimman kustannustehokkaasti jalkautettua markkinoinnin prosesseiksi ja myynnin tuloksiksi. AI-konsulttien osaaminen muodostuu teknisen ja teknologisen tiedon lisäksi prosessi- ja tuotantojohtamisen taidoista.

Loppuun vielä disclaimer (vapaudu vastuusta -kortti): tämä on yksi mahdollinen johtopäätös, jonka laadin nyt tiedossa olevilla premisseillä. Mutta skenaariona ja bisnesideana varmasti pohtimisen arvoinen.

Previous
Previous

Taide on natiivimainonnan uusi media

Next
Next

Ylläpitämisen aika on ohi, voittajiksi selviytyvät rohkeat uudistajat